Κανάλια online marketing για ενοικιαζόμενα δωμάτια

Online marketing for b&b
Συνεχίζοντας τα συμβουλευτικά άρθρα για ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων θα αναφερθούμε σήμερα στα διαδικτυακά κανάλια προβολής ενός καταλύματος (online marketing channels).

Ιστοσελίδα

Η ιστοσελίδα είναι το πρώτο και κύριο κανάλι. Ήδη έχουμε αναφερθεί στο τι χρειάζεται να διαθέτει μια ιδανική σελίδα. Πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν σαν σελίδα του καταλύματος μια σελίδα στο facebook. Αυτό είναι προβληματικό για πάρα πολλούς λόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους παρακάτω:

  • Δεν μπορείς να επιλέξεις το σχεδιασμό,
  • Δεν έχεις στατιστικά στοιχεία για να αναλύσεις τη συμπεριφορά και τις αναζητήσεις των επισκεπτων
  • Είναι δε σχεδόν αδύνατο να βελτιστοποιήσεις μια τέτοια σελίδα για τις μηχανές αναζήτησης.
  • Επίσης, ένα σημαντικό μέρος των υποψήφιων πελατών δεν έχουν λογαριασμό στο facebook πιθανόν θα τους διώξει μια τέτοια σελίδα.

Η ιστοσελίδα του καταλύματος είναι το κεντρικό κανάλι επικοινωνίας καταλύματος. Όλα τα υπόλοιπα είνα επικουρικά στην επιδίωξη του κεντρικού στόχου ( να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν πληροφορίες για το κατάλυμα και να προχωρούν σ’ ενοικίαση δωματίων).

Facebook

Μπορεί μια σελίδα στο facebook να μην ενδείκνυται για βασικό κανάλι επικοινωνίας με τους υποψήφιους πελάτες αλλά είναι το ιδανικότερο για κρατήσουμε επαφή μαζί τους.

Το facebook είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που ο περισσότερος κόσμος μπαίνει κυρίως για να ενημερώνεται για τα νέα των φίλων του.
Από τις σελίδες παρακολουθεί επιλεκτικά (κάνει ‘like’) μόνο αυτές από τις οποίες θέλει να λαμβάνει ενδιαφέρουσες ενημερώσεις.
Σε μια facebook σελίδα ενοικιαζόμενων δωματίων (προσοχή άλλο σελίδα, άλλο προφίλ) για να είναι ενδιαφέρον το περιεχόμενο αρκεί απλώς να φέρνει ευχάριστες γλυκές αναμνήσεις, όπως αυτές των διακοπών.
Η συχνότητα τέτοιων ενημερώσεων την εποχή που πλησιάζουν οι διακοπές θα μπορούσε να είναι 5-10/εβδομάδα και την υπόλοιπη περίοδο 2-3/εβδομάδα.
Μικρότερη ή μεγαλύτερη συχνότητα θα οδηγήσει το facebook να μην εμφανίζει τις δημοσιεύσεις αφού θα τις θεωρεί ή πολύ συχνές ή αδιάφορες λόγω σπανιότητας.

Μηχανές αναζήτησης

Ίσως πιο σημαντικό κομμάτι του online marketing για να βρουν το κατάλυμα οι ενδιαφερόμενοι. Κι αυτό γιατί όσοι έρχονται στην ιστοσελίδα από μηχανές αναζήτησης έχουν προηγουμένως εκρφάσει μέσα από την αναζήτηση την επιθυμία τους να βρουν και να κλείσουν δωμάτιο και γι αυτό είναι οι πιο πιθανοί πελάτες.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο κοινό.
Ο ένας είναι με το λεγόμενο SEO (search engine optimization – βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης) που συνίσταται σε μια σειρά βημάτων για να γίνει η ιστοσελίδα πιο φιλική για την πληροφορία που ψάχνουν οι χρήστες και τεχνικά φτιαγμένη έτσι. ώστε οι μηχανές αναζήτησης να το βρίσκουν εύκολα.
Υπάρχουν μέθοδοι που είναι πραγματικά φιλικές για τους χρήστες και είναι αρεστές στο google, και μέθοδοι που δεν είναι φιλικές προς τους χρήστες και είναι επικίνδυνες για το site μας, αφού μπορεί να το οδηγήσουν να μην εμφανίζεται καθόλου στα αποτελέσματα.
Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να ανασύρει πολλές εταιρείες και “κόλπα” που θα μας φέρουν γρήγορα στο 1ο αποτέλεσμα των μηχανών αναζήτησης αλλά αμέσως μετά θα μας καταβαραθρώσουν. Για το συγκεκριμένο θέμα θα δημοσιεύσουμε μελλοντικά και άλλο άρθρο για το ποιές είναι οι φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης μέθοδοι.
Ο δεύτερος τρόπος και συνήθως πιο επαχθής οικονομικά, αλλά με άμεσα αποτελέσματα, είναι οι διαφημίσεις στις μηχανές αναζήτησης που χρεώνονται με το κλικ. Βελτιστοποιώντας τις διαφημίσεις αυτές ώστε “να μην εξαπατούν” τους χρήστες και ταυτόχρονα βρίσκουν όσο πιο κοντινό αποτέλεσμα σε αυτό που ψάχνουν, βελτιώνεται και το κόστος τους, γιατί έτσι λειτουργούν οι αντίστοιχες διαφημιστικές μηχανές: πριμοδοτούν τις καλές διαφημίσεις.
Αν δηλαδή ψάχνει κάποιος κατάλυμα σε περιοχή διαφορετική από τη δική μας, πρέπει να αποφύγουμε την εμφάνιση δικών μας διαφημίσεων. Αντίθετα θα επιδιώξουμε να εμφανιστούμε μόνο όταν ψάχνουν κατάλυμα στην περιοχή μας. Διαβάζοντας τις βασικές οδηγίες του google κάποιος μπορεί σίγουρα να βοηθηθεί.

Tripadvisor

Το Tripadvisor είναι μεγαλύτερο τουριστικό site με αξιολογήσεις και κριτικές παρόχων τουριστικών υπηρεσιών. Είναι σημείο αναφοράς για τη μεγαλύτερη μερίδα τουριστών παγκοσμίως.

Φυσικά και πρέπει να το παρακολουθούμε και να ανανεώνουμε το περιεχόμενο της σελίδας μας με νέες φωτογραφίες, έγκυρα στοιχεία και να απαντούμε στις κριτικές των χρηστών. Το tripadvisor έχει την επιλογή για να δηλώσεις πως σου ανήκει η επιχείρηση σου ώστε να μπορείς κάνεις όλα τα προαναφερθέντα επίσημα και όχι σαν απλός χρήστης.

Flickr

Κάποιοι θα το χαρακτήριζαν ό,τι το youtube για τη φωτογραφία. Αν και τα τελευταία 2 χρόνια κάνει συνέχεια αλλαγές στην εμφάνιση του ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του διαδικτύου, παραμένει με διαφορά το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο για φωτογραφίες. Πολλοί τουρίστες το συμβουλεύονται για να βρουν ειδυλλιακά μέρη να επισκεφθούν κάνοντας χρήση είτε της λειτουργίας αναζήτησης, είτε από το διαδραστικό του χάρτη.
Επίσης είναι η καλύτερη πηγή για να βρει κάποιος φωτογραφίες που να επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους δωρεάν (συνήθως με αναφορά στον δημιουργό).
Άρα αν έχετε καλές φωτογραφίες της περιοχής σας θα μπορούσατε να τις ανεβάσετε με άδεια Creative Commons ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά με αναφορά στην πηγή. Αυτό βοηθά και να μας βρίσκει περισσότερος κόσμος, τόσο από τα site που χρησιμοποιήσαν τη φωτογραφία όσο και από τις μηχανές αναζήτησης.

Twitter

Το twitter μπορεί γίνει εργαλείο εντοπισμού ενδιαφερόμενων πελατών. Παρακολουθόντας διάφορες λέξεις κλειδιά μπορούμε ν’ αντιφθούμε έγκαιρα ποιοί κάνουν tweet σχετικά με την Ελλάδα και με διακοπές.
Μια τέτοια παρακολούθηση είναι αρκετά χρονοβόρα και γι αυτό συνίσταται η χρήση ειδικών εργαλείων όπως το nutshellmail.com που ενημερώνει μέσω email για το πότε υπάρχει σχετική αναφορά από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά κανάλια επικοινωνίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα μικρό κατάλυμα. Και φυσικά αναφέρονται με σειρά προτεραιότητας. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα (πχ youtube) αλλά συνήθως τα υπόλοιπα δίκτυα απαιτούν πολύ περισσότερους πόρους και αμφίβολο αποτέλεσμα.

be the first to comment

Comments are closed