Γιατί χάνονται κρατήσεις για τα ενοικιαζόμενα δωμάτιά σου και πώς μπορείς να τις αυξήσεις

web-bookings-article

Ίσως να έχεις διαπιστώσει ότι πολύ συχνά, ενώ δέχεσαι τηλεφωνήματα ή email με ερωτήσεις για τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των δωματίων σου, πολλοί από όσους επικοινωνούν δεν επανέρχονται για να κλείσουν. Από την άλλη, το website που έχεις φτιάξει για τα δωμάτιά σου δείχνει να έχει επισκεψιμότητα, αλλά παρ′ όλα αυτά δεν έρχονται ούτε από εκεί οι αναμενόμενες κρατήσεις.

Δεν είναι φυσιολογικό να χάνονται τόσοι υποψήφιοι πελάτες, ειδικά από τη στιγμή που αρχικά έχουν ενδιαφερθεί με κάποιο τρόπο. Σίγουρα θα μπορούσες (και θα ήθελες) να έχεις περισσότερες κρατήσεις.

Υπάρχει τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, αρκεί να εντοπίσουμε από πού προέρχεται: Η βάση του βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες που έχουν οι πελάτες, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι στην ταχύτητα, την αμεσότητα, και την ευκολία που τους παρέχει το ίντερνετ. Θα εξετάσουμε πολύ σύντομα πώς μία μηχανή κρατήσεων μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις εύκολα αυτό το πρόβλημα για τα δωμάτιά σου.

Υπάρχουν κυρίως 3 εμπόδια που αποτρέπουν κάποιον από το να ολοκληρώσει μία κράτηση, τα οποία όμως μπορούν να ξεπεραστούν.

1. Αργή ή ελλιπής διαδικασία πληροφόρησης

Το πρώτο εμπόδιο είναι στο στάδιο που οι υποψήφιοι πελάτες αναζητούν πληροφορίες. Πάνω από το 60% των ταξιδιωτών δηλώνουν σήμερα ότι προτιμούν να κάνουν κρατήσεις online όταν έχουν την επιλογή: Θέλουν να βρίσκουν τις πληροφορίες που χρειάζονται άμεσα, και να αποφασίζουν γρήγορα.

Αν χρειαστεί, δηλαδή, να τηλεφωνήσουν για πληροφορίες ή αν το site όπου τις αναζητούν δεν είναι απλό και εύχρηστο ώστε να βρίσκουν αυτό που θέλουν άμεσα, εγκαταλείπουν την προσπάθεια και απευθύνονται αλλού. Αυτό που τους αποτρέπει είναι είτε ότι δεν υπάρχει ταχύτητα στη διαδικασία της απόφασής τους, είτε ότι δεν βρίσκουν εύκολα όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Το αποτέλεσμα είναι η όλη διαδικασία να μην τους εμπνέει εμπιστοσύνη, οπότε πολύ συχνά καταλήγουν να τη διακόπτουν. Αυτοί δυστυχώς είναι για σένα χαμένοι πελάτες.

2. Δεν διευκολύνονται όσοι επισκέπτονται το site σου από φορητές συσκευές

Αν υποθέσουμε ότι έχεις όντως ένα website για τα δωμάτιά σου με όλες τις πληροφορίες σωστά οργανωμένες, τότε είναι πολύ πιθανό ότι ο ενδιαφερόμενος θα το επισκεφτεί από το κινητό ή το tablet του.

Από το 2014 οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν παγκοσμίως κινητά τηλέφωνα και tablet είναι πλέον περισσότεροι απο εκείνους που χρησιμοποιούν υπολογιστές. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας χρησιμοποιούν το ίντερνετ από τις φορητές τους συσκευές.

Αυτό σημαίνει ότι το website σου επιβάλλεται σήμερα να είναι αυτό που λέμε mobile optimised, δηλαδή βελτιστοποιημένο για τέτοιες συσκευές. Αν οι επισκέπτες δεν μπορούν να πλοηγηθούν εύκολα και να διαβάσουν τις πληροφορίες σε μια μικρή οθόνη όπως αυτή του κινητού, τότε δεν τους βοηθάς και η πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη διαδικασία της κράτησης είναι μεγάλη. Ακόμα ένα σημείο απ′ όπου χάνονται πελάτες.

3. Έλλειψη αυτοματισμού

Οι σημερινοί χρήστες, αυτοί που συνηθίζουν να κάνουν κρατήσεις απ’ευθείας μέσω του ίντερνετ, περιμένουν η διαδικασία της κράτησης να γίνεται γρήγορα, σε λίγα βήματα, και να υπάρχει ο αυτοματισμός που έχουν συνηθίσει στις καθημερινές online συναλλαγές τους.

Αν, λοιπόν, στηρίζεσαι για τις κρατήσεις σου σε φόρμες επικοινωνίας, σε ανταλλαγή email ή στο τηλέφωνο, η έννοια της ταχύτητας και του αυτοματισμού χάνεται. Οι χρήστες του ίντερνετ δεν έχουν την υπομονή να υποστούν μία τόσο πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πολύ εύκολα θα φύγουν από ένα site και θα πάνε στο επόμενο.

Γιατί μία μηχανή κρατήσεων μπορεί να βοηθήσει

Μία λύση για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω είναι να χρησιμοποιήσεις μία online μηχανή κρατήσεων. Ακούγεται σαν κάτι πολύπλοκο, αλλά δεν είναι καθόλου.

Μία μηχανή κρατήσεων μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους. Στην πιο συνηθισμένη περίπτωση, πρόκειται γία ένα πρόσθετο (widget) το οποίο συνδέεται με πολύ εύκολο τρόπο με την ιστοσελίδα που έχεις ήδη.

Επιτρέπεις έτσι στον πελάτη να δει τις πληροφορίες που χρειάζεται με μια ματιά, και να κάνει άμεσα κράτηση. Όλα γίνονται απλά και γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις ή πολύπλοκες διαδικασίες. Έτσι ακριβώς λειτουργεί η μηχανή κρατήσεων που έχουμε φτιάξει εδώ στο Discoveroom, το Web Bookings.

Στην περίπτωση που δεν έχεις ιστοσελίδα για την επιχείρησή σου, το Web Bookings μπορεί να συνδυαστεί με το Website Builder, το εργαλείο που παρέχουμε για να φτιάξεις εύκολα τη δική σου, πλήρη ιστοσελίδα, χωρίς να χρειάζεσαι καμία εξειδικευμένη γνώση.

Μ′ αυτόν τον τρόπο έχεις γρήγορα μία ολοκληρωμένη ιστοσελίδα, με τις δικές σου πληροφορίες και τιμές, το όνομα και το λογότυπο της επιχείρησης, φωτογραφίες, και ό,τι άλλο χρειάζεται κάποιος για επιλέξει δωμάτιο και να κάνει την κράτησή του.

Επιπλέον, η ιστοσελίδα σου είναι στημένη με τρόπο ώστε να προσαρμόζεται 100% στις φορητές συσκευές και να είναι το ίδιο εύχρηστη σ′ αυτές για τον πελάτη σου, όσο και από τον υπολογιστή.

Αυτό που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δωματίων έχουν βρει εξαιρετικά χρήσιμο στο Web Bookings είναι ότι έχει φτιαχτεί για τέτοιου είδους μικρά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες, και όχι για μεγάλα ξενοδοχεία. Το βρίσκουν πολύ απλό και εύχρηστο τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους πελάτες τους, και το επιλέγουν κυρίως επειδή αποτελεί μία πολύ οικονομική λύση. Δεν υπάρχει προμήθεια για κάθε κράτηση (το οποίο θα ήταν ένα σημαντικό οικονομικό βάρος), αλλά ένα πολύ μικρό μηνιαίο αντίτιμο.

Πώς φέρνεις πίσω τις χαμένες κρατήσεις

Μία δική σου μηχανή κρατήσεων, λοιπόν, σε βοηθάει να αυξήσεις τις κρατήσεις σου, να προσφέρεις καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες σου, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσεσαι από τις προμήθειες που μπορεί να πλήρωνες μέχρι σήμερα σε πλατφόρμες που παρέχουν υπηρεσίες online κρατήσεων.

Παρέχεις τη δυνατότητα στον πελάτη σου να κάνει κράτηση απ′ ευθείας από τη δική σου ιστοσελίδα γρήγορα, χωρίς καμία καθυστέρηση ή άλλο εμπόδιο που μπορεί να τον κάνει να το ξανασκεφτεί και τελικά να τον χάσεις.

Με το Web Bookings δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο να είναι γρήγορη η διαδικασία του να ξεκινήσεις να το χρησιμοποιείς. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ήδη, μπορείς να ξεκινήσεις τη δωρεάν δοκιμή ακόμα και τώρα, να καταχωρήσεις τα βασικά στοιχεία της επιχείρησης, τα δωμάτια και τις τιμές, και μέσα σε λίγη ώρα να είναι έτοιμο για να δεχτεί κρατήσεις.

Αν έχεις ήδη γραφτεί στο Discoveroom κι έχει λήξει η περίοδος δοκιμής, επικοινώνησε μαζί μας για να σου πούμε πώς να συνεχίσεις.

Είναι τόσο εύκολο.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ αν χρειαστείς εργαλεία για να διαχειριστείς τα δωμάτιά σου και τις κρατήσεις σου. Τηλεφώνησε στο 210 7236144 ή στείλε μας ένα email. Θα χαρούμε να βοηθήσουμε.

 

*Διευκρίνιση: Οι εφαρμογές του Discoveroom βοηθούν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των δωματίων και των κρατήσεων ενός καταλύματος ή ενός ξενώνα. Συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των κρατήσεων, αλλά δεν αποτελούν μέσο για προβολή ή πλατφόρμα για διαφημιστικές υπηρεσίες.

be the first to comment

Comments are closed