Συνηθίζω να λέω πως το SEO (βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης) είναι ένας μαραθώνιος. Τα τεχνικά θέματα ενός ιστότοπου (στην προκειμένη περίπτωση ενός website ενοικιαζόμενων δωματίων) είναι σαν τα κορδόνια του μαραθωνοδρόμου. Ένας καλύτερος αθλητής με διαφορά μπορεί να τερματίσει πρώτος ακόμα και με λυτά κορδόνια. Όμως σπάνια βρίσκεις μαραθώνιους που ο πρώτος μαραθωνοδρόμος να έχει μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους. Ειδικά όταν ο μαραθώνιος διεξάγεται στην τουριστική αγορά. Για αυτό, παρότι τα τεχνικά θέματα δεν είναι τα σημαντικότερα αν συντρέχουν όλοι οι άλλοι παράγοντες, επηρεάζουν την έκβαση του αγώνα μεταξύ περίπου ίσων.
Παρακάτω αναφέρονται τα πιο σημαντικά τεχνικά θέματα γύρω από το SEO που πρέπει να δίνει προσοχή ο ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων.
Τίτλοι
Κάθε ιστοσελίδα μέσα στον ιστότοπο μας πρέπει να έχει τίτλο. Τον τίτλο μιας σελίδας τον βλέπουμε στο πλαίσιο του παραθύρου του περιηγητή που χρησιμοποιούμε (chrome,firefox, opera etc) ακόμα κι αν δεν εμφανίζεται μέσα στο κείμενο της σελίδας.
Ο τίτλος της σελίδας πρέπει να είναι ως 70 χαρακτήρες (μαζί με τα κενά) ,να εξηγεί ποιο είναι το περιεχόμενο της σελίδα και να περιέχει και πιθανές λέξεις κλειδιά που μας ενδιαφέρουν. Ο τίτλος είναι που θα ‘διαβάσει’ η μηχανή αναζήτησης και θα εμφανίσει σε κάποια σελίδα αποτελεσμάτων.
Meta description
Είναι η περιγραφή που εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο στην σελίδα αποτελεσμάτων της Google, και έχει τον περιορισμό να είναι ως 160 χαρακτήρες. Είναι αυτή που “τραβά” το μάτι του χρήστη ώστε να καταλάβει αν θέλει να επισκεφθεί τον ιστότοπο που του προτείνεται από τη μηχανή αναζήτησης.
Το πεδίο meta συμπληρώνεται συνήθως μέσα από κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης περιεχομένου. Μερικά το έχουν προεγκατεστημένο (joomla) και άλλα απαιτούν εγκατάσταση ενός plugin για να το κάνουν διαθέσιμο (πχ wordpress). Για τους χρήστες του wordpress προτείνουμε το SEO by Yoast
Clean urls
Οι διευθύνσεις (urls) που χρησιμοποιούνται για την κάθε σελίδα θα πρέπει να διαβάζονται εύκολα από τους επισκέπτες του ιστοτόπου.
Urls σαν αυτό http://domain.com/?par=3&cat=35&artid=567 δε σημαίνουν τίποτα για το μέσο επισκέπτη. Αντίθετα κάτι σαν http://domain.com/travellers εξηγεί από μόνο του τι θα αφορά αυτή η σελίδα.
Προσωπική μου άποψη: η χρήση μη λατινικών χαρακτήρων στα urls θα πρέπει ν’ αποφεύγεται, γιατί ενώ μπορεί να μη δημιουργούν πρόβλημα για τις μηχανές αναζήτησης (μάλλον βοηθούν κιόλας) μπορεί να δημιουργήσουν σε άλλα θέματα πρόβλημα (διαμοιρασμός των urls μέσω social media & email, χρήση urls σε διαφημιστικά φυλλάδια και αφίσες κτλ κτλ).
Χρήση του www.
Κάθε site πρέπει να έχει έναν μόνο τρόπο να εμφανίζεται, ανεξάρτητα από το αν ο επισκέπτης πληκτολογήσει τη διεύθυνση του με ή χωρίς το www. Το να λειτουργούν και οι δύο τρόποι είναι κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στις μηχανές αναζήτησης γιατί θεωρούν πως το συγκεκριμένο domain έχει διπλό περιεχόμενο. Το σωστό είναι να επιλέγεται μόνο ο ένας από τους δύο τρόπους κι όταν ο επισκέπτης επιλέγει την εναλλακτική μορφή πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, ο ιστότοπος να ανακατευθύνει στην επιθυμητή. Αυτό είναι μια τεχνική διαδικασία που λέγεται: redirect 301. Πχ το discoveroom.com/greece/ πηγαίνει στο www.discoveroom.com/greece/
Το wordpress που είχαμε προτείνει σαν λύση στο άρθρο για την κατασκευή ιστοσελίδας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα ως προεπιλογή.
Εργαλεία διαχειριστή ιστότοπου
Ήδη αναφερθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο πως κάθε μηχανή αναζήτησης προσφέρει τα δικά της εργαλεία διαχείρισης ιστότοπου. Είναι καλό να δημιουργήσουμε ένα αντίστοιχο λογαριασμό και να παρακολουθούμε τα μηνύματα που μας στέλνονται. Μπορεί να μας ενημερώσουν για πιθανά σφάλματα, επίθεση από κακόβουλο λογισμικό,για το σε ποιες αναζητήσεις πηγαίνουμε καλά και ακόμα για το πως να βοηθήσουμε την αντίστοιχη μηχανή αναζήτησης να βρίσκει ευκολότερα το περιεχόμενο μας δηλώνοντας κάποιο χάρτη ιστότοπου.
Χάρτης ιστότοπου
Όσο μικρός και αν είναι ο ιστότοπος μας είναι καλό να υπάρχει μια σελίδα που ονομάζεται χάρτης ιστότοπου απ’ όπου κάποιος θα μπορούσε να δει πως μπορεί να μεταβεί σε οποιαδήποτε σελίδα του ιστότοπου μας.
Σε μεγαλύτερους ιστοτόπους που ανανεώνονται συχνά (ή σε περίπτωση που έχουμε δημιουργήσει και ένα blog ), συστήνεται να υπάρχει κι ένας χάρτης ιστότοπου για τις μηχανές αναζήτησης. Αυτός δίνεται σε μορφή αρχείου τύπου .xml και δηλώνεται στις μηχανές αναζήτησης από τα εργαλεία του διαχειριστή του ιστότοπου που προαναφέραμε.
SEO plugin
An χρησιμοποιύμε κάποιο έτοιμο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου συνίσταται να να εγκαταστήσουμε ένα πρόσθετο για SEO. Για το wordpress αναφέραμε ήδη πως υπάρχει το SEO by yoast. Αντίστοιχα υπάρχουν για όλα τα δημοφιλή cms. Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να μας λύσει τα χέρια καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών ζητημάτων σχετικά με το SEO που προκύπτουν για ένα ιστότοπο.
Πέρα όμως από τα κατασκευαστικά του ιστοτόπου, υπάρχουν τρεις δραστηριότητες που παραμένουν αναπόσπαστο μέρος του καλού SEO.
-
Το περιεχόμενο
-
Εισερχόμενοι σύνδεσμοι
-
Η ανάλυση
1. Περιεχόμενο & Λέξεις κλειδιά
Για το περιεχόμενο έχουμε ήδη αναφερθεί και στα προηγούμενα άρθρα αλλά αυτό που δεν έχουμε πει είναι το πως βρίσκουμε το τι ψάχνει ο πιθανός επισκέπτης. Υπάρχουν δύο εργαλεία που μας λένε ακριβώς και με ποιον τρόπο ψάχνει ο χρήστης μιας μηχανής αναζήτησης.
Έτσι μπορούμε ν’ αναδιαμορφώνουμε το περιεχόμενο του ιστοτόπου μας για ν’ αντιστοιχεί στα ερωτήματα των χρηστών.
Πχ ψάχνοντας στα αγγλικά Oia, βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές αναζητήσης “Oia or Fira” άρα κάποιο κατάλυμα σε αυτές τις δύο περιοχές θα μπορούσε να ενσωματώσει αυτή τη διατύπωση στο περιεχόμενο του και ν’ ανταποκρίνεται καλύτερα στην αναζήτηση των χρηστών.
Τα 2 εργαλεία που αναφέραμε είναι το keyword planner και το Yoast suggest
2. Εισερχόμενοι σύνδεσμοι (links)
Όσο περισσότεροι ιστότοποι εμπεριέχουν μέσα στις σελίδες τους συνδέσμους προς μια ιστοσελίδα, τόσο πιο αξιόλογη θεωρείται για τις μηχανές αναζήτησης αυτή η σελίδα, και τόσο ανεβαίνει στην σειρά εμφάνισης στ’ αποτελέσματα αναζητήσεων.
Αν θέλουμε ν’ αποκτήσει η σελίδα μας εισερχόμενους συνδέσμους, χωρίς να καταφύγουμε σ’ αθέμιτες κι επικίνδυνες πρακτικές (όπως αγορά συνδέσμων), το πιο απλό που έχουμε να κάνουμε είναι να ζητάμε ευγενικά από τους επισκέπτες του καταλύματος μας να μην ξεχάσουν να βάλουν και link προς τη σελίδα μας όταν ανεβάσουν κάτι στον προσωπικό τους ιστότοπο.
Δεν έχουν όλοι οι επισκέπτες μας ιστοσελίδες ή blog αλλά και οι λίγες αναφορές είναι καλύτερα από τις καθόλου αναφορές. Έτσι η google θ’ αρχίσει να μας θεωρεί πιο αξιόλογους από τον ανταγωνισμό μας και να μας δίνει προβάδισμα στ’ αποτελέσματα.
3. Ανάλυση (Google analytics)
Δεν είναι εργαλείο μόνο για seo αλλά γενικότερα για την ανάλυση των δεδομένων. Αν γνωρίζουμε τι σελίδες επισκέπτεται συχνότερα ο χρήστης, τι τον ενδιέφερει, ποιός έκανε τελικά κράτηση κτλ, μπορούμε να προσαρμόσουμε και το περιεχόμενο μας αντίστοιχα, για να επιτύχουμε τελικά το πολυπόθητο: περισσότερες κρατήσεις.
Comments are closed